Jag har i decennier arbetat med frågor kring ekologisk mat och närmat. För några år sedan var jag via projektet EkoNu involverad i temaveckor kring skolmat gjord på ekologiska råvaror i bland annat Nykarleby, Pedersöre, Vörå och Jakobstad. Det var mycket intressanta erfarenheter. Personalen i alla skolkök som deltog var mycket tillmötesgående och glada över den möjlighet som vårt projekt bidrog med.

Åren före projektet kontaktade jag då och då olika kosthållsansvariga i närregionen. Även om responsen var positiv lyfte de alla upp problem med råvaruanskaffningen och upphandlingsbestämmelser. Under temaveckorna skötte jag själv i stor utsträckning råvaruanskaffaningarna och lyckades någorlunda enligt kökspersonalens önskemål. Vi visade att det gick att genomföra. Detta innebär att närproducerade råvaror är en möjlighet om inställningen är den rätta.

Sitra har i sina tips för kommunernas lösningar inom klimat, natur och cirkulär ekonomi framfört bland annat följande: ”Ställ upp kriterier för upphandlingarna inom ramen för upphandlingslagen. Kriterierna skall stödja klimat- och naturarbetet samt övergången till cirkulär ekonomi. Ett kriterium kan vara till exempel koldioxidavtrycket eller en egenskap som medför erkända positiva miljöfördelar.”

Den mat man serverar i skolorna är också ett ställningstagande för klimatet och miljön. Ofta är närmat, gärna ekologisk, ett ypperligt ställningstagande.

 

THOMAS SNELLMAN, KOMMUNALVALSKANDIDAT (GRÖN), PEDERSÖRE

Österbottens Tidning Debatt 27.05.2021